Uluslararası tekstil ve bakım kodları, giysi ve tekstil ürünlerinin doğru bakımını sağlamak için kullanılan evrensel bir dilde standartlaştırılmış sembollerdir. Ürünlerin yıkanmasından kurutulmasına ve ütülenmesine kadar geçen sürede oluşabilecek zararları önlemek açısında bir rehber niteliğinde olan bakım kodlarını açıkladığımız bu yazımızda çevre dostu yaklaşım ile tekstil ürünlerinize daha bilinçli bakımlar yapmanız için neler yapmanız gerektiğine değineceğiz.
Uluslararası Tekstil Bakım Kodları Nedir?
Uluslararası tekstil bakım kodları, ISO 3758 standardına göre düzenlenen ve farklı bakım kategorilerine ayrılan tekstil ürünlerindeki bakım aşamalarının sembollerle ifade edilmiş halidir. Bu semboller, ürünleri yıkama, kurutma ve ütüleme esnasında oluşabilecek zararları önlemek için bir rehber niteliğinde olurken evrensel bir dilde olması da dünyanın neresine giderseniz gidin semboller sayesinde anlaşılır bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uluslararası Tekstil Bakım Kodları Anlamları Nelerdir?
Yıkama Kodları:
Yıkamayın: Bu simgeye sahip ürünler için evde yıkama yapılmamalıdır. Mont gibi içi elyaf dolgulu, yıkama esnasında makinenin zarar vereceği ürünlerde bulunan bu simge, kuru temizleme yapılması gereken ürünlerde bulunmaktadır.
Ütü İstemez: Bu simge kırışıklıkları ve herhangi bir şekil bozulmasını önlemek adına hazırlanan programlarda yıkanması gereken ürünlerde yer alırken genellikle ütü gerekmediğini belirtmektedir.
Hassas Yıkama:Yün ve ipek gibi hassas yıkama gerektiren veya normal yıkama esnasında zarar görebilecek detayları bulunan ürünlerde bulunan bu simge, hassas yıkama yapılması gerektiğini belirtmektedir.
Elde Yıkama: Kesinlikle çamaşır makinesine atılmaması gereken ürünlerde bulunan bu simge, özel deterjanlar ile elde yıkanması gerektiğini belirtmektedir.
Tek Nokta: 30 derecede yıkanması gereken ürünlerde bulunmaktadır.
İki Nokta: 40 derecede yıkanması gereken ürünlerde bulunmaktadır.
Üç Nokta: 50 derecede yıkanması gereken ürünlerde bulunmaktadır.
Dört Nokta: 60 derecede yıkanması gereken ürünlerde bulunmaktadır.
Kurutma Kodları:
Tek Nokta: Daire içerisinde yer alan tek nokta sembolü, çamaşırların düşük ısıda kurutulması gerektiğini belirtmektedir.
İki Nokta: Daire içerisinde yer alan iki nokta sembolü, çamaşırların orta ısıda kurutulması gerektiğini belirtmektedir.
Üç Nokta: Daire içerisinde yer alan tek nokta sembolü, çamaşırların yüksek ısıda kurutulması gerektiğini belirtmektedir.
İçi Boyalı Daire: Isı olmadan kurutulması gereken ürünlerde bulunmaktadır.
İpe Asarak Kurutun: Bu sembol, yapıları gereği asılarak kurumaya bırakılabilme özelliğine sahip ürünlerde bulunmaktadır.
Dikey Üç Çizgi: Bu sembol, sıkmadan asarak kurutma yapmaya elverişli ürünlerde bulunmaktadır.
Yatay Tek Çizgi: Bu sembol, genellikle ağır giysilerde bulunmaktadır. Ağırlığı nedeniyle asılarak kurutma yapıldığında şeklinde bozulma yaşanabilecek bu ürünler, kuruması için düz bir yüzeye yerleştirilerek kurutulmaktadır. Bu sembol, düz bir yere yayarak kurutun sembolüdür.
Ütüleme Kodları:
Ütü Simgesi İçerisinde Tek Nokta: Bu sembol, ürünün maksimum 110 derecede ütülenmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Ütü Simgesi İçerisinde İki Nokta: Bu sembol, ürütünün orta ısı olan maksimum 150 derecede ütülenmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Ütü Simgesi İçerisinde Üç Nokta: Bu sembol, yüksek ısı ile ütüleme yapmanın uygun olduğunu göstermektedir. Ürünün maksimum 200 derecede ütülenebileceği anlamına gelmektedir.
Buharsız Ütüleme: Ürünlerde kullanılan bazı malzemeler su ve ısı kombinasyonu olan buhara karşı iyi tepki vermemesiyle bilinmektedirler. Bu sembol, ütüleme yapmadan önce ütüdeki buhar işlevinin kapatılması gerektiği anlamına gelmektedir.
Uluslararası Tekstil Bakım Kodları Ne İşe Yarar?
Tekstil bakım kodları, tekstil ürünlerinin ömrünü uzatmaya yardımcı olmak adına önemli bir role sahiptir. Giysilerin nasıl yıkanması, kurutulması ve ütülenmesi gerektiğini belirten bu kodlar, kumaşın yapısının ve renginin korunmasına yardımcı olmaktadır.
Uluslararası tekstil bakım kodlarına dikkat etmek yalnızca ürünlerinizin kumaş ve rengini korumakla kalmayacağı gibi ürünlerin ömürlerinin uzamasına ve her zaman yeni gibi görünmesine de olanak sağlamaktadır. Bu bakım talimatlarını kabul etmek, uzun vadede paradan tasarruf ettireceği gibi zamandan da tasarrufu sağlamaktadır.