Moda dünyasındaki popülerliğini uzun süredir koruyabilen trençkotlar, şıklık ve işlevsellik arasındaki kurduğu dengesi ile gardıroplarımızda yerini almaya devam etmektedir. İlk olarak siperlerde kullanılmak üzere üretilen trençkotlar, günümüzde birçok modelde ve farklı desen-renk eşleşmeleri ile karşımıza çıkmaktadır.
Trençkot, isim olarak aslen yabancı kökenli “trench coat” sözcüklerinden gelmektedir. Trench coat’ın tam çevirisi ise siper ceketidir. Trençkotların hikâyesi de buradan gelmektedir. Aslen 1. Dünya Savaşı sırasında Fransız ve İngiliz askerlerin siperlerde giyerek sıcak kalması, rüzgara ve suya dayanıklılık göstermesi için tasarlanmıştır.
Günümüzde trençkotlar bu özellikleri sebebiyle birçok kişi tarafından severek giyilmektedir. Dayanıklı, su geçirmez ve rüzgar kesen özellikleri sayesinde soğuk alanlarda giyilmesi özellikle tercih sebebidir. Trençkotlara olan yoğun ilgi sayesinde üretildiği ilk günden bu yana çeşitli desen, kumaş ve renkler kullanılarak yeniden dizayn edilmiştir. Bu sayede, erkek trençkot kategorisi de çeşitlilik anlamında koca bir yelpazeye sahip olmuştur.
Trençkotlar genellikle gabardin adı verilen su geçirmez bir kumaş kullanılarak üretilir. Fakat, farklı dizaynlar, ihtiyaç ve zevklere göre farklı kumaşlar da kullanılmaya başlanmıştır.
Pamuk Gabardin: Klasik trençkot kumaşıdır. Dayanıklı, su geçirmez ve rüzgar önleyici olarak çok işlevli bir kumaştır.
Yün: Oldukça soğuk olan ülke ve yerlerde yün trençkot kullanımı daha yaygındır. Çünkü yün, gabardin kumaştan daha sıcak tutar. Fakat, su geçirmez özelliği gabardin kadar iyi değildir.
Polyester: Trençkotlar arasında en hafif olan ve su geçirmez özelliği bulunan türdür. Diğer kumaşlara göre bakımı da oldukça kolaydır.
Sentetik Karışımlar: Sentetik karışım trençkotlar, hem dayanıklı hem de bakımı kolay olanlardır.
Trençkotlar, mevsim geçişleri sırasında en çok tercih edilen ürünlerden biridir. Dış giyim olarak hafif ve dayanıklı olması nedeniyle rüzgarlı ve yağmurlu havalarda tercih edilmektedirler. Özellikle soğuk günlerde trençkot kullanmak isteyen kullanıcılar ise, yaptıkları kazak kombinlerine trençkotları dâhil ederek amaçlarına ulaşmaktadırlar.
Trençkotların en çok tercih edildiği mevsimler ilkbahar ve sonbahar geçişleri olsa da, bu ürünleri yazın veya kışın kullanmak da mümkündür. Yazlık trençkotlar daha ince ve hafif kumaşlar kullanılarak üretilir ve daha canlı renklere sahiptir. Kışlık trençkotlar ise daha kalın ve sıcak tutan kumaşlar ile yapılır. Bazı kışlık modellerde bulunan iç astarlar da soğuğa karşı ekstra direnç sağlamaktadır.
Trençkotlar, çok yönlü kullanımları ve şık görünümleriyle gardıroplarda yerini almayı sürdüren önemli bir parçadır. İster yağmurlu ister rüzgarlı havalarda rahatlığınızdan ve şıklığınızdan ödün vermeden gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz!