Sert ve dayanıklı yapısıyla dikkatleri üzerine çekip kendini diğer iplik türlerinden ayırmayı başaran muline iplik türünü anlattığımız bu yazımıza muline ip ne demek, sorusuyla başlayarak sizlere muline ipliği detaylı bir şekilde anlatmayı amaçlıyoruz. Muline ip nasıl kullanılır, sorusuyla detayına ineceğimiz yazımızın ilerleyen kısımlarında merak edilen noktalara değinerek zihinlerinize ışık tutacağız.
Muline ip, en basit fantazi iplik çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Farklı renklerdeki ipliklerin birlikte katlanarak bükülmesiyle oluşan bu iplik türü yüksek değerdeki pamuklu veya viskon filamentinden oluşmaktadır. Bu ipliklerin üretiminde değişik renklerdeki aynı veya farklı elyaf türleri kullanılabilir. İpliğin özellikleri iplik üretiminde kullanılan elyafın özelliklerine bağlı olarak değişmektedir.
Birbirinden farklı elyaf türleri kullanılarak, kullanım yerine uygun özelliklerde üretilen muline iplikler dokuma ve örme kumaş üretiminde kullanılmaktadır. Bu kumaşlar genellikle sert tuşeli olup renk dağılımı homojen olan yüzey görünümüne sahiptirler. Özellikle erkek giyiminde çizgisel efektler yaratmak ve ince, düzensiz örme kumaşlar üretmek için kullanılmaktadır.
Muline iplik nasıl yapılır, sorusunun cevabı kolayca verilse de yapımı hiç de kolay değildir. Oldukça zorlu bir süreç olan muline iplik yapımında genellikle 6 veya 12 ince tel kullanılmaktadır.
Muline iplik genellikle pamuk, polyester veya şönil gibi malzemelerden üretilmektedir. Pamuk ve polyester, muline ipliğin en yaygın hammaddesidir. Bu hammadde, iplik haline getirilmeden önce temizlenmekte, taranmakta ve hazırlık işlemlerinden geçirilmektedir. İplik haline getirilen hammadde, muline ipliğin ana özelliği olan çok sayıda telin bir araya getirilmesi adına ayrı ayrı eğrilmektedir. Eğrilen ince teller, en başta da belirttiğimiz üzere genellikle 6 veya 12’li şekilde bir araya getirilerek muline ipliği oluşturmaktadır. Bir araya getirilen bu teller, daha fazla dayanıklılık ve düzgünlük sağlamak amacıyla bükülmektedir. Bu işlem ipliğin istenen kalitede olmasını sağlamaktadır.
Muline iplikler, çeşitli renklerde üretilmektedir. İpliklerde istenilen renklerin elde edilmesi adına iplikler boyanır. Bu işlem, genellikle ipliklerin dayanıklılığını ve rengin kalıcılığını arttırmak amacıyla yapılmaktadır.
Üretilen ve boyanan iplikler genellikle bobinler halinde paketlenerek tekstil üreticilerine dağıtılır.
Muline iplikler, özellikle el işi, nakış ve kanaviçe yapımında tercih edilen bir iplik türüdür. Muline ipliğin özellikleri şöyle sıralanabilmektedir:
- Muline iplikler genellikle 6 veya 12 ince telin bir araya getirilmesiyle oluşmaktadır.
- Pamuklu muline iplikler, doğal liflerden yapılmaktadır ve genellikle yumuşak bir dokunuşa sahiptirler. Bu tür iplikler iyi renk tutma özelliğine de sahiptirler.
- Polyester muline iplikler, daha dayanıklı ve düşük bakım gerektiren iplik türlerindendir. Renkleri genellikle daha kalıcıdır ve iplikler genellikle daha az buruşma özelliği göstermektedir.
- Şönil numune iplikler, daha peluş ve dokulu bir yüzeye sahiptirler. Bu da onların özellikle dekoratif ürünlerin yapımında kullanılır hale getirmektedir.
- Muline iplikler genellikle geniş renk yelpazesine sahiptirler.
- Bu iplikler yumuşak ve pürüzsüz bir dokuya sahiptirler. Bu özellikleriyle dikiş ve nakış sırasında rahat bir kullanım sunmaktadırlar.
Muline ipliklerin kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Üretiminde değişik renklerdeki aynı veya farklı elyaf türleri kullanılan muline ipliklerde ipliğin özellikleri iplik üretiminde kullanılan elyafın özelliğine göre değişirken birbirinden farklı elyaf türleri kullanılarak, kullanım yerine uygun özelliklerde üretilen muline iplikler dokuma ve örme kumaş üretiminde kullanılmaktadır. Muline ip nerede kullanılır, sorusunun cevabı da böylelikle dokuma ve örme kumaş üretimi olarak verilmektedir.
Muline iplik kullanılarak üretilen dokuma ve örme kumaşlar dayanıklı yapıları nedeniyle aşınmaya ve sürtünmeye maruz dış giyimde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Dokuma kumaşlardan takım elbise, ceket, etek; örme kumaşlardan ise kazak, hırka gibi ürünler elde edilmektedir.
Muline ipliklerin çok tercih edilmesindeki ana amaç diğer ipliklere göre daha uzun ömürlü olmasıdır. Renkli ve parlak yapısı gereği diğer iplerden hemen ayrışan bu iplik türü, nakış ve dikişlerde, yapılan işlemelerde de sıkça kullanılmaktadır.