Melanj kumaş, son zamanlarda moda dünyasında adından sıkça söz ettirmeyi başaran, renkleriyle tekstil ürünlerine ayrı bir hava katan kumaş türüdür. Diğer kumaş türlerinden farklı bir deneyim ve estetiklik duygusu sunan bu kumaş türü, günümüzde birçok alanda, sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Melanj kumaş, farklı renkteki ipliklerin bir araya getirilmesiyle elde edilen, yüzeyinde ince ve dalgalı bir renk efekti görünümü sağlayan bir kumaş türüdür. Bu nedenle melanj kumaşlar çok tonlu bir görünüm sağlayarak, düz kumaşlardan farkını ortaya koyar.
Melanj kumaş ne demek sorusu, sağladığı renk geçişinde cevaplanır. Tekstil dünyasındaki giderek artan kullanımı, melanj kumaşın estetik duygusunu ispatlar niteliktedir. Bu sebeple, melanj kumaş kullanımına birçok kıyafet türünde rastlayabilirsiniz!
Melanj kumaşın dokusu yumuşak, esnek ve dayanıklıdır. Genellikle pamuk veya polyesterden üretildiklerin dolayı oldukça hafiftirler ve nefes alan bir yapıları vardır. Melanj kumaş, ayrıca, diğer kumaşlara göre çok daha renkli ve hareketlidir. Bunun sebebi, kumaşın imza niteliğindeki renk geçişlerinin oldukça ince olmasıdır.
Melanj kumaşın farklı materyallerden üretilen çeşitleri, bu kumaş türünün kullanımını önemli ölçüde artırmaktadır. Bu sebeple melanj kumaş kullanım alanları açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir:
Pamuk Melanj: Farklı renkteki pamuk ipliklerinden üretilen bu çeşit, nefes alabilen ve yumuşak olan bir yapı sağlar. Genellikle günlük kullanıma uygun kıyafetlerde veya spor ürünlerinde kullanılır.
Polyester Melanj: Polyester iplikler ile üretilen melanj kumaşlar, üretilen üründe esneklik ve dayanıklılığı öne çıkarır. Bu sebeple, spot ürünlerinde kullanımı yaygındır.
Viskon Melanj: Viskon iplikle üretilen melanj kumaşlar, dökümlü ve hafif bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple, bluz, etek ve elbiselerin üretiminde kullanımı yaygındır.
Yün Melanj: Yün ipliklerden üretilen melanj kumaşlar, sıcak tutan tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılır. Kışın giyilen kıyafetler, yün melanj kumaşlarla üretilebilir.
Akrilik Melanj: Akrilik iplikler ile karıştırılan melanj kumaşlar, hafif ve yumuşak bir yapıdadır. Kazak ve atkıların üretiminde oldukça yaygın şekilde kullanılır.
Görüldüğü gibi melanj kumaş, günlük hayatta kullanımı tercih edilen birçok ürünün içeriğinde kullanılabilmektedir. Giyim sektörü haricinde melanj kumaş, ev tekstili ürünlerinde de estetik duruşu ve dayanıklılığı sebebiyle tercih sebebidir.
Melanj kumaş bakımı, ürünlerin uzun ömürlü olması ve ilk günkü parlaklığını koruması açısından oldukça önemlidir. Bunun için ise yıkama, kurutma ve saklama adımlarına dikkat edilmesi gereklidir.
Melanj kumaş yıkama, karıştırıldığı kumaş özellikle hassas değilse, ‘yün’ veya ‘hassas’ programda olmalı ve tercihen 30 derece veya altında ayarlanmalıdır.
Diğer adım olan kurutma işlemi ise, kurutma makinasından ziyade doğal bir şekilde düz bir zeminde veya askıda olmalıdır. Ütü yapılacaksa, düşük ısıda yapılmalıdır. Aksi takdirde kumaşın yapısı zarar görebilir.
Yıkaması ve kurutması tamamlanan melanj kumaş ürünler, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalı ve katlanmalıdır. Aksi takdirde ürününüzün rengi solabilir veya formunu kaybedebilir.
Melan kumaşı denemek isteyen kullanıcıların aklındaki en büyük sorulardan birisi, yazın giymek için melanj kumaş nasıldır sorusu olsa da, polyester ve pamuğun karışımından üretildiği için oldukça nefes alabilir bir kumaş türü olarak bilinir. Bu sebeple melanj kumaş, yaz mevsimlerinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir!
Sizler de melanj kumaşın kullanıldığı ürünleri gardırobunuza ekleyebilir, hem yaz hem kış mevsimlerinde bu kumaşa özgü renk geçişlerinin tadını çıkarabilirsiniz!