Sevdiğiniz giyim ürünlerinin tüylenmeye başladığını görmek, şüphesiz hiç de hoş bir hissiyat değildir. Tüylenme yalnızca sevdiğiniz kıyafetin estetik görünümünü bozmakla kalmayacak, aynı zamanda konforunuzu da düşürecektir.
Özellikle pamuk, yün ve polyester karışımı kumaşlarda daha sık görülen tüylenme sorunu, yanlış bakım alışkanlıkları ve düşük kaliteli kumaş yapısı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, tüylenmeyi önlemek için ürünün kalitesi kadar doğru yıkama ve saklama yöntemleri de büyük önem taşımaktadır.
Bu içeriğimizde, kumaşta tüylenme neden olur açıklıyor, oluşumunu tamamen önlemenin ve tüylenmeye yatkın kumaşlarda bu problemi azaltmanın etkili yollarına değiniyoruz!
Kumaş tüylenmesinin ardında yatan asıl sebep, kumaşı oluşturan liflerin zaman içerisinde gevşemesi ve yıpranmasıdır. Yıpranan lifler; kullanım devam ettikçe, vücudunuza veya çevreye sürtündüğünde ve yıkandığında tüylenme olarak tanımladığımız küçük toplar halini almaktadır.
Nitekim, bir kıyafet ne kadar çok giyilir ve yıkanırsa, tüylenme olasılığı da o kadar artmaktadır. Bu nedenle en sevilen, sık giyilen kıyafetlerde tüylenme problemiyle daha sık karşılaşılmaktadır.
Kumaşları oluşturan liflerin yapıları tüylenme problemiyle doğrudan bağlantılı olduğundan, bazı kumaşlar tüylenmeye diğerlerinden daha yatkın olarak öne çıkmaktadır. Öyle ki, daha dayanıklı lifler ile yapılan kumaşlar tüylenme olmadan uzun süre kullanılabilmektedir.
Örneğin, örme kumaşlar, dokuma kumaşlara göre daha gevşek yapılı oldukları için daha kolay tüylenmektedir. Keten ve ipek gibi kumaşlar ise tüylenmeye karşı en dayanıklı olan kumaşlar arasında yer almaktadır.
Öte yandan; pamuk, polyester ve diğer sentetik kumaşlarda ise tüylenme miktarı, genellikle kumaşı oluşturan liflerin ne kadar sık dokunduklarıyla bağlantılıdır. Sık dokumalı kumaşlar daha az tüylenmektedir. Elbette unutmamalısınız ki kullandığınız ürün hangi kumaşla üretilmiş olursa olsun, yeterince kullanım ve yıkama sonrası zamanla tüylenme problemiyle karşılaşabilirsiniz.
En sevdiğiniz kıyafetlerinizde tüylenme sorunu ile karşılaşmadan belirli önlemler almak kesinlikle hali hazırda sürekli olarak tüylenen bir kumaşı eski haline getirmekten çok daha etkilidir.
Nitekim, tüylenmeyle baş etmenin en iyi yolu, tüylenmenin hiç oluşmamasını sağlamaktır. Aşağıda, bu can sıkıcı tiftiklerle vedalaşmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarına yer verdik:
Gelişmiş çamaşır makinelerinde bulunan hassas yıkama programları, tüylenme gibi problemler göz önünde bulundurularak tasarlandığından özellikle tüylenmeye yatkın kıyafetlerinizi yıkarken en doğru tercih olacaktır.
Yıkarken hassas program kullanmak, kumaşın daha az hareket edip daha az sürtünmesine neden olacak; bu da liflerin gevşemesini ve tüylenmesini önleyecektir. Dolayısıyla, kıyafetinizde ciddi bir kir yoksa, hassas yıkama programlarını tercih edebilirsiniz.
Giysiyi iç yüzeyi dışa gelecek şekilde yıkamak, kumaşın diğer giysilerle sürtünmesini önleyerek tüylenmeyi büyük ölçüde azaltacaktır.
Bu yöntem, giysinin görünen kısmına da zarar vermeyeceğinden kıyafetlerin yeni gibi kalmasını sağlayacaktır.
Çamaşır yıkarken yumuşatıcı kullanmak, kıyafetinizin kumaşını oluşturan liflerin gevşemesini sağlar ve lifleri yumuşatarak yıpranmalarını önlemektedir. Kumaş lifleri daha uzun süre dayanıklı kalacağından tüylenme problemi de oluşmayacaktır.
Ağır kimyasallar içeren deterjan ve yumuşatıcılar her ne kadar kıyafetlerinizdeki inatçı kirleri çıkarmak için doğru bir tercih gibi görünse de bu tarz kimyasallar kumaş liflerini yıpratacağından tüylenme problemine yol açmaktadır.
Dolayısıyla, özellikle daha hassas olduğunu düşündüğünüz kıyafetleriniz için doğal içerikli ya da giysilerinize zarar vereceğini düşündüğünüz ürünler kullanmaktan kaçınmalısınız.
Gerek hava şartlarından, gerekse de uygun bir ortama sahip olmadıklarından dolayı çoğu insan giysilerini doğal bir şekilde kurutmak yerine kurutma makinelerini tercih ediyor.
Ancak kurutma makinelerinde görülen yüksek ısı, kumaş liflerini kırılganlaştırmaktadır. Özellikle kurutma süreleri uzun olduğunda, tüylenme riski artmaktadır. Mümkünse, kolay yıprandığını düşündüğünüz giysilerinizi sererek veya askıda doğal olarak kurutun.
Kirli giysilerinizi elbette yıkamalısınız ama sürekli ve gereksiz olarak kıyafetlerinizi yıkamanın tüylenmeye yol açacağını göz önünde bulundurmalısınız.
Özellikle ceket, kazak gibi kıyafetlerinizi kullanımdan sonra havalandırmak çoğu zaman yeterli olacaktır.
Bazı kıyafetlerde bulunan fermuar ve kalın işleme gibi detaylar birlikte yıkandıkları diğer giysilere zarar verebilir.
Dolayısıyla, tüylenmeyi önlemek için benzer kumaş türlerini birlikte yıkamayı düşünebilir ya da hassas ürünleri ayrı olarak yıkayabilirsiniz.
Kaliteli kumaşlar, daha sıkı dokunduğundan tüylenmeye karşı daha dayanıklıdır. Kaliteli ürün almak ilk bakışta daha pahalı görünebilir ama uzun ömürlü oldukları için hem bütçeniz hem de çevre için daha ekonomik bir tercih olacaktır.
Her ne kadar giysilerinizi titiz bir şekilde kullansanız da her zaman tüylenmenin önüne geçebilmek mümkün değildir.
Bu noktada, tüylenmeyi etkili bir şekilde giderebilmek için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Aşağıda, kumaşta tüylenme problemi nasıl çözülür konusunda bazı önerilere yer verdik:
Kumaşta tüylenmeyi gidermek için tıraş bıçağı kullanma yöntemi hem pratik hem de tatmin edici sonuçlar veren bir yöntemdir.
Tıraş bıçağı ile kumaştaki tüylenmeyi çözmek için öncelikle kıyafeti düz bir yüzeye serin. Daha sonra kumaşı gergin bir hale getirin ve kısa, eşit darbelerle tüyleri yavaşça tıraş edin.
Ancak kumaş üzerinde tıraş bıçağı kullanırken yavaş ve dikkatli olmalısınız. Aksi takdirde kumaşı kesme riski oluşacaktır.
Farklı şekillerde olan ponza taşlarından hoşunuza giden bir tane edinmek oldukça kolaydır. Özellikle kıyafete zarar verme konusunda endişeleriniz varsa, ponza taşı sizin için iyi bir alternatif olacaktır.
Ponza taşı kullanarak kumaştaki tüylenmeyi gidermek için giysiyi düz bir yüzeye serin ve ponza taşını dairesel hareketlerle tüylenmiş kısımların üzerinde gezdirin. Bu işlem, diğer yöntemlere göre biraz zaman alsa da işe yarar sonuçlar verecektir.
Önceki yöntemlerde belirttiğimiz gibi evdeki malzemeleri değerlendirerek tüy gidermek güzel olsa da tüy almak için özel olarak üretilmiş alet ve makineler bu iş için özel üretildiklerinden en pratik ve güvenli yöntemdir.
Tüy alma aletlerinin kullanımı genellikle kolaydır ve giysilere zarar verme riski oldukça düşüktür. Ancak, tüy almaya başlamadan önce kullanacağınız tüy giderme aletinin kullanım talimatlarını okumayı unutmayın.