Kıyafet seçerken dikkat edilen ilk şey genellikle kıyafetin nasıl göründüğüdür. Oysa, bir kıyafetin rahat bir kullanım sağlaması ve sağlıklı olabilmesi için asıl önemli olan kumaşıdır. Özellikle sıcak havalarda ve sürekli hareket halinde olunan günlerde nefes alabilen bir kumaşa sahip olan kıyafetler tercih edilmeye özen gösterilmelidir.
Nefes alabilir kumaşlar vücut ısısını dengelemenize yardımcı olacak, terlemeyi azaltıp cilt sağlığınızı koruyacaktır. Her ürünün etiketinde veya açıklamasında kumaşın nefes alabilirliği ile ilgili bilgiler olmadığından bu durumu kullanıcılar kendileri anlamak zorunda kalabilmektedir.
Bu içeriğimizde, kumaşın nefes alabilirliğini belirlemenin pratik yollarını, hangi kumaş türlerinin daha avantajlı olduğunu ve satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylı bir şekilde ele alıyoruz!
Nefes alabilirlik, kumaşın içindeki terin kumaştan dışarı doğru hareket etme sürecini ifade etmektedir. Bu süreç, kumaşın içindeki nem ile çevresindeki hava arasındaki dengeyi koruma yeteneği olarak da düşünülebilir. Sürekli olarak vücuttaki nemi emen ama serbest bırakmayan kumaşlar nefes alabilir özellik taşımamaktadır!
Nefes alabilirlik, bir kumaşın kullanıcının vücut ısısını dışarıya nasıl yaydığını ifade ettiğinden, nefes alabilir kumaşlar vücut ısısını dengeleyebilmektedir.
Nefes alabilirliğe katkıda bulunan en önemli faktör ise kumaşın yapısıdır. Örneğin, kalın pamuklu bir sweatshirt, pamuk çoğu kişi tarafından nefes alabilir kabul edilse de, sıcak bir günde koşuya çıkıldığında kullanıcıyı bunaltacaktır.
Bir kıyafetin kumaşını elinize aldığınızda, yapısı ve dokusu size nefes alabilirliği hakkında bazı ipuçları verecektir. İnce, gözenekli ve hafif kumaşlar genellikle daha iyi hava geçirmektedir. Nitekim, kumaşı ışığa tuttuğunuzda içinden ışık geçiyorsa, bu da hava geçişine izin verdiği anlamına gelmektedir.
Ayrıca, yapacağınız çok basit bir nefes testi ile de kumaşın nefes alabilir olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Nefes testi için, kumaşı ağzınıza yaklaştırıp (dudağınızı kumaşa değdirmenize gerek yok) üflediğinizde karşı tarafa hava geçiyorsa, bu kumaşın nefes alabilir olduğu anlamına gelecektir. Tabii ki bu yöntem hijyenik şartlar açısından pek önerilmez ama evde kendi kıyafetlerinizi test etmek için kullanılabilirsiniz.
En nefes alabilir kumaşı arıyorsanız, muhtemelen sıcak havada vücudunuzu serin tutacak bir kıyafet seçmeye çalışıyorsunuz. Ancak,, serin kalmak için sadece nefes alabilir bir kumaş yeterli olmadığını unutmamalısınız.
Sıcak havalarda nefes alabilir ve serin tutan kıyafetlerin sahip olduğu bazı temel faktörleri göz şunlardır:
Aşağıda, sıcak havalarda giyilmeye uygun olan nefes alabilir kumaşların genel özelliklerine yer verdik.
Ancak, her kumaş türü içinde bu özelliklerin oldukça değişken olabileceğini unutmamalı, giyim ürünü üreticilerinin farklı performans özellikleri elde etmek için kumaşları karıştırabileceklerini ve kumaşların tipik özelliklerini değiştiren çeşitli işlemler uygulayabileceklerini göz ardı etmemelisiniz!
Polyester, çoğu spor giyim ürününde kullanılan bir kumaştır. Polyesterin sahip olduğu teri ciltten uzaklaştırabilme ve hızlı kuruma gibi özellikleri sayesinde spor yaparken oldukça işlevseldir.
Ayrıca, tüylenmeye ve aşınmaya karşı dirençli bir yapıya sahiptir. Ancak diğer alternatif kumaşlar kadar yumuşak olmayan polyester, genellikle kötü kokuları da tutmaktadır, ve nefes alabilirlikleri iplik kalınlığına ve kumaşın dokuma ya da örülme şekline bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Pamuk, birçok kumaş türünde bulunan ve yazlık kıyafetlerde de sıkça tercih edilen bir malzemedir. Pamuğun sahip olduğu yumuşak dokusu, dayanıklılığı, nefes alabilirliği ve kolay bakım özellikleri öne çıkmaktadır.
Nefes alabilirlik noktasında ise pamuğun nemi emme eğilimi gösteren bir malzeme olduğu söylenebilir Öyle ki pamuk, teri ciltten uzaklaştırmaz ve hızlı kuruma özelliğine sahip değildir.
Bu nedenle, terlemenin yoğun olacağı aktiviteler için pamuk uygun bir seçenek değildir. Yine de aşırı sıcak havalarda bazı insanlar pamuklu giysileri ıslatıp giymeyi de bir alternatif olarak kullanmaktadır.
Viskon ve lyocell gibi isimlerle de anılan, bitki bazlı ancak yoğun şekilde işlenmiş kumaşları kapyasan Rayon kumaşlar, oldukça geniş bir yelpazede sunulan farklı özelliklere sahiptir ve genellikle birçok kumaşın karışımıyla oluşturulan kumaşlardır.
Rayon, ipeksi bir dokuya sahiptir ve ne çok ne de az denecek bir nefes alabilirliğe sahiptir. Ayrıca, çabuk kuruyan bir yapısı bulunmaktadır. Ancak, rayon kumaşlar, nem sirkülasyonunu pamuklu ya da sentetik kumaşlar kadar iyi yönetemez, kolay kırışır ve çoğu zaman kuru temizleme gerektirir.
Keten, nefes alabilirliği en yüksek kumaş türleri arasında yer almaktadır. Oldukça dayanıklı olan yapısı, kolay bakım sunması ve nefes alabilirliği nedeniyle keten, yaz aylarında sık sık tercih edilen bir kumaştır.
Bu yüksek nefes alabilirlik, keten liflerinin kalın olmasından ve genellikle daha seyrek dokunmuş olmasından kaynaklanmaktadır. Ancak pamuk gibi keten de nemi emdiğinden, çok terleyeceğiniz durumlarda farklı alternatiflere yönelebilirsiniz.
İpek genellikle iç çamaşırlarında ve aynı zamanda daha şık gündelik kıyafetlerde tercih edilen bir kumaştır.
Son derece yumuşak, hafif ve nefes alabilir bir yapıya sahiptir. Lüks hissi veren pamuk kumaşlar, oldukça narindir ve kolay kolay nemi dışarı atmamaktadır. Öyle ki, pamuk kumaşlar kötü kokuları tutabileceğinden çoğu zaman elle yıkanmaları gerekmektedir.