Heyecanla alınan yeni bir kıyafetin, birkaç yıkamadan sonra rengini kaybetmesi, tüm kullanıcıların canını sıkan bir durumdur. İster yaza yakışan canlı bir renk, isterse tüm gizemiyle koyu bir renk kıyafetin zamanla rengini kaybetmesi oldukça sık yaşanan bir durum da olsa yıkama ve kurutma gibi işlemlerde birkaç püf noktaya dikkat edilmesi, bu durumu uzun bir süre ortadan kaldıracak ve kıyafetlerinizin ilk günkü gibi kullanılmasını sağlayacaktır.
Kıyafetlerde renk solması, kıyafetlerin canlı veya koyu renklerinin ilk zamanlardaki gibi görünmemesi anlamına gelir. Bu durum her renk paletinden her rengin başına gelebilen ve oldukça can sıkıcı olabilen bir durumdur.
Kıyafetlerde renk solması, birkaç yıkama ve kurutma işleminden sonra kıyafetin renginin gittikçe silik ve kirlenmiş gözükmesi olarak anlatılabilir. Bu, kıyafetlerin daha sıradan, özensiz ve estetik açıdan güçsüz gözükmesine neden olur.
Kıyafetlerde renk solması, genellikle kıyafetin yıkama ve kurutulma işlemleri sırasında yapılan hatalardan meydana gelse de, zaman zaman kıyafetin üretildiği boyanın kalitesiz olması ve saklama koşullarından dolayı da meydana gelebilir.
Bu durumu geciktirmek ve hatta engellemek için, kıyafetleri yıkama ve kurutma aşamalarında kıyafet talimatları iyice okunmalı ve dikkat edilebilecek birkaç püf nokta göz önünde bulundurulmalıdır.
Kıyafetlerde renk solması, genellikle kıyafet yıkama ve kurutma talimatlarında yazan ayar ve ölçülerden farklı gerçekleştirilen işlemler sonucunda boyanın kıyafet üzerinden ayrılması ile oluşur.
Bu durum, genellikle kıyafetlerin yıkama sırasında maruz kaldığı güçlü deterjanlar, yüksek sıcaklıklar ve kumaş türüne uymayan yıkamalar sırasında gerçekleşir. Bu tür yıkamalar sonucunda kıyafet üzerindeki boya, tutunduğu kumaştan sıyrılır ve daha az gözükür hale gelir.
Bu aslında, kıyafetin dış etkenlere karşı daha dayanıksız hale geldiği anlamına da gelir. Üzerindeki boyayı bırakan lifler, daha zayıf hale gelirler. Bu da, söz konusu liflerin kopmaya veya zarar görmeye daha meyilli olması anlamına gelir.
Renk solması, sadece yıkama ve kurutma sonucu oluşmamaktadır. Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmak da kıyafetlerin rengini etkiler. Sık kullanılan tişört, gömlek, hırka gibi kıyafetlerde veya Güneş ışığına maruz kalacak şekilde saklanan kıyafetlerde, renk kaybı zamanla gerçekleşebilir.
Kıyafetlerde renk solması, kullanıcıların birçok kıyafetinin başına gelen ve oldukça can sıkıcı olabilen bir durumdur. Genellikle yıkama ve kurutma işlemleri sırasında meydana gelen bu durumun önüne geçmek veya geciktirmek, birkaç basit işlem ile mümkündür.
İlk olarak, yıkama ve kurutma işlemlerine dikkat edilmelidir. Kıyafetler, iç kısımlarında bulunan yıkama ve kurutma talimatlarına göre işleme maruz kalmalıdırlar. Aksi taktirde hem bedensel hem de yapısal olarak zarar görebilirler.
Yıkanan kıyafetler, her ne kadar kurutucu makinelerde kurutulabilse de, bu makinelerin sunduğu çeşitli özellikler bazı kumaş türlerine zarar verebilmektedir. Bu özellikler ve uyumlu oldukları kumaş türleri kullanım kılavuzları aracılığıyla iyice öğrenilmelidir. En doğrusu, kıyafetlerin doğal yollar ile kurutulmasıdır.
Bunlar haricinde, yıkama yapmadan önce beyaz ve renklilerin birbirinden ayrılması, renklilerin renklerini beyazlara aktarmaması açısından önemlidir. Bu, hem renklilerin renk kaybı yaşamaması, hem de beyaz kıyafetlerin renkli olmaması adına elzemdir.
Öte yandan, kıyafetlerin iç-dış yapılarak makineye atılması, kıyafetlerin boyalı kısımlarının içte kalması ve böylelikle daha az hasar görmesi açısından önerilen bir işlemdir. Böylelikle, kıyafetlerin dış yüzeyleri de daha az hasar görerek daha uzun ömürlü olabilir.
Unutulmamalıdır ki, bazı kıyafet boyaları yeterince kaliteli değildir ve her adıma dikkat edilse dahi hızla solabilir. Bu, pamuk gibi çeşitli kumaşların boya tutmaya daha az yatkın olmasından da kaynaklanabilir. Bu gibi durumlar sıkça yaşanmaktadır ve tamamen önüne geçilemeyebilse de yüksek oranda önlenebilir!