Gardıroplarımızda bulunan kıyafetler, tek kullanımdan sonra dahi kirlenebilir, kötü kokabilir ve çeşitli bakterilerin üremesine yol açabilir. Özellikle yıkanması ertelenen kıyafetler bu durum kalıcı bir hâl alarak hem kendi yapısının bozulmasına, sürekli kokmasına ve renginin değişmesine yol açabilir hem de uzun vadede kullanıcının sağlığını kötü etkileyebilir. Bu sebeple, hijyenik kıyafet kullanımı oldukça önemlidir ve bu, kıyafetlerin düzenli yıkanması ile sağlanabilir.
Kışlık kıyafetler, soğuk havalarda bizi soğuktan koruyan parçalara denir. Bu parçaların yapısı genellikle nefes almayan kumaşlardan meydana gelir ve bu sebeple nemi tutarlar. Özellikle kışın sert geçtiği memleketlerde katlı giyim sonucu oluşan ter, kıyafetlerin zamanla kötü kokmasına sebep olabilir.
Kıyafetlerde kötü kokuların önlenmesi ise düzenli yıkama ve bakım sonucu giderilebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için ilk adım, kıyafetlerin belirli kez kullanımı sonrasında fazla bekletilmeden direkt olarak yıkanmasıdır.
Kışlık kıyafetler ne sıklıkla yıkanır diyen kullanıcılara yıkama sıklığının değişebileceğini söylemek yanlış olmaz. Farkı kumaş türleri, farklı aralıklar ile yıkanır. Örneğin deri ve süetler ıslak bez ile, ipek ve satenler kuru temizleme ile temizlenir ve yıkanmaz. Yünlü ve kaşmir ürünler 5-6 kullanımda bir yıkanırken, içlik tarzı ürünler her kullanım sonrası yıkanır.
Tabii ki, her kıyafet her kullanım sonrası yıkanmamalıdır. Her kullanım sonrası yıkanması gereken kıyafetler terleyen bölgelerimize direkt temas eden ürünlerdir. Atletler, iç çamaşırlar, içlikler bunlara örnektir. Öte yandan, kazak ve trikolar her 4-5 kullanımda bir, montlar her kış iki veya üç kez yıkanmalıdır.
Bunun sebebi, kıyafetler tarafından emilen terin bekledikçe bakteri oluşumunu başlatması ve bu sürecin zamanla hızlanmasıdır. Bu bakteriler, kıyafetlerin kumaşının yapısı bozarak sürekli kötü kokmasına veya renginin solmasına veya değişmesine sebep olur.
Spor kıyafetleri, oldukça yoğun aktivitelerde kullanım ürünler oldukları için her kullanım sonrası yıkanmalıdırlar. Aksi takdirde kıyafetler tarafından emilen ter, bakteri oluşumuna sebep olur ve kıyafetlerin zamanla aşınmasına, kokmasına, solması ile sonuçlanır.
Spor kıyafetlerinin temizliği bu açıdan oldukça önemlidir. Sağlığına önem veren herkes, yoğun aktiviteler sırasında giydiği tüm kıyafetleri derhal yıkamalı ve bakteri oluşumuna izin vermemelidir.
Spor kıyafetlerinin düzgün bir şekilde yakınması da bu noktada oldukça önemlidir. Bu, spor kıyafetlerini doğru yıkama yöntemleri öğrenilerek kolayca yapılabilir. Düzgün yıkanan kıyafetlerde bakteri oluşumu engellenir. Böylelikle hem insan sağlığı korunur hem de kıyafetin ömrü uzatılır.
Yatak çarşafları, duş sonrası ve el kurulama havluları gibi derimizin sürekli temas ettiği ürünler en az haftada bir veya üç, dört kullanımda bir yıkanmalıdır. Bu gibi yüzeylerde biz her ne kadar görmesek de büyük oranda bakteri ürer.
Özellikle yatak çarşafları ve yastık yüzeyleri, her 3 veya 4 kullanımda bir veyahut zamana göre ayarlanacaksa haftada 1 olacak şekilde yıkanmalı, temizlenmelidir. Bu yüzeylerde biriken bakteriler derimizin hızla kirlenmesine ve buna bağlı olarak kötü gözükmesine sebep olur.
Bu ürünlere ek olarak, battaniyeler de ayda 1 kez yıkanmalıdır. Tıpkı kılıflar ve havlular gibi battaniyelerde de görünmeyen çok sayıda bakteri bulunur.
İç çamaşırları, terleyen bölgelerimize ve sürekli hareket olduğumuzdan sürtünmenin çok olduğu yerlere temas eden ürünlerdir. Bu sebeple her kullanım sonrası yıkanmalıdır. Yıkanmadığı takdirde iç çamaşırları çok yüksek oranda bakteri üretiler.
İç çamaşırı yıkama sıklığı gün olarak en fazla 2 güne bir olacak şekilde ayarlanmalıdır. Aksi takdirde bu ürünlerde biriken ter ve bakteriler kötü kokuya sebep olarak çevreye de kötü koku yaymamıza sebep olurlar. Çoraplar gibi küçük ürünler de buna dahildir.
Uzun süre yıkanmayan iç çamaşırlarını kullanmak, kendi kokumuzun da değişmesine sebep olabilir. Bu ürünlerde çoğalan bakteriler derimize yapışarak kötü kokuların kalıcı hale gelmesine sebep olabilirler.
Bu sebeple, iç çamaşırı başta olmak üzere kıyafetlerimizin büyük çoğunluğunu sık sık yıkamalı ve olası bir bakteri oluşumunun ve dolayısıyla kötü sonuçlarının önüne geçmek, hem bizim hem çevremizin hem de kıyafetlerimizin açısından oldukça önemlidir.