Tekstil dünyası, farklı malzemeler ve iplik türleriyle zengin bir çeşitlilik sunmaktadır. Bu çeşitliliğin önemli bir parçası olan iplik türleri de kendi içlerinde farklı türlere ayrıldığı gibi, oldukça farklı kullanım alanları da sağlamaktadır.
Örneğin, içeriğin konusu olan floş ipliğin kullanım yerleri tekstilden sağlık alanına kadar çeşitli ve birbirinden farklı noktalara uzanmaktadır. Doğru alanı belirlemenin yanı sıra, estetik açıdan zarif ve göz alıcı ürünler oluşturmak ve kullanıcı sağlığını güvence altına almak isteyenler için de doğru iplik seçimi büyük önem taşımaktadır.
Bu içeriğimizde, parlaklığıyla öne çıkan floş ip nedir açıklıyor, floş ipliğin kullanım alanları, üretimi gibi floş iplik hakkında bilinmesi gereken önemli detaylara değiniyoruz!
Floş ip ne demek isminin de çağrışım yaptığı gibi parlak ve pürüzsüz bir dokuya sahip olan özel bir iplik türü olarak tanımlanmaktadır. Genellikle viskoz veya ipekten yapılan bu iplik, parlaklığı sayesinde özellikle dekoratif amaçlı işlerde ve giysi üretiminde sık sık tercih edilmektedir.
Floş ipliğin kendine özgü parlak ve dayanıklı yapısı, ipliğin üretim süreci sayesinde ortaya çıkmaktadır. Öyle ki, floş ipliğin yapımında kullanılan hammaddelerin oluşturduğu doğal lif kaynakları ve üretim şekli ipliğe özelliklerini kazandırmaktadır.
Antik çağlardan günümüze floş iplik olarak adlandırılabilecek çeşitli ürünler ortaya çıkmıştır. Floş iplik neden yapılır anlamak için ipliğin tarihçesine bakıldığında, en eski floş iplik örneklerinin at kılından yapıldığı görülmektedir. Öyle ki, bu teknik 1800’lerde ipek kullanımına geçilene kadar oldukça yaygın bir şekilde kullanılmıştır.
1940’lardan günümüze kadar gelen süreçte ise (elbette kullanım alanlarına göre değişiklikler oluşmaktadır) floş ipliklerin yapımında kullanılan en popüler hammaddelerinin özellikle naylon ve viskoz olduğu görülmektedir.
Floş ipliklerin birbirinden farklı özellikler gösteren hammaddeler ile üretilmesi mümkündür. Üretimde kullanılan hammadde çokluğu da birbirinden farklı özelliklere sahip olan floş ipliklerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. İşte, yaygın olarak kullanılan bazı floş iplik çeşitleri:
Sentetik Floş İplik: Sentetik floş ipliğin üretiminde naylon kullanılmaktadır. Dolayısıyla, sentetik floş ipliğin en dayanıklı floş ipliklerden biri olduğu bilinmektedir.
Doğal Floş İplik: Çevre dostu olmasıyla öne çıkan bu iplik, doğal balmumu ya da bitki kaynaklı bir mumla kaplanmış biyolojik olarak parçalanabilen ipek iplikten yapılmaktadır.
Mumlanmış Floş İplik: Mumlanmış floş iplik, diş iplerinin yapımında kullanılan bir iplik türüdür. Dişler arasındaki geçişi kolaylaştırmak için mumla kaplanmış olduğundan, mumlanmış floş iplikler özellikle sıkı diş aralıklarında daha rahat bir kullanım sağlamaktadır.
Mumlanmamış Floş İplik: Mumlanmamış floş iplikler de genellikle diş ipi yapımında kullanılmaktadır. Bu iplikler mumlanmadıkları için daha ince ve aşındırıcı bir dokuya sahip olduklarından, pürüzsüz diş kenarları için daha etkili bir temizleme sunmaktadır.
Monokon Floş İplik: Monokon floş iplikler yalnızca tek bir lif kullanılarak üretilmektedir. Bu floş iplik türü, dayanıklı ve yırtılmaya karşı son derece dirençli olmasıyla ön plana çıkmaktadır.
Yüksek Flamen Floş İplik: Yüksek flamen floş iplikler ise birden fazla lifle oluşturulan ipliklerdir. Yüksek flamen floş iplik, genellikle esnekliği ile ön plana çıkmaktadır.
Tüm bu çeşitler hakkında bazı temel bilgilere sahip olmak ve çeşidine göre floş ip nerede kullanılır anlamak kullanıcılara hem vakit tasarrufu hem de doğru kullanım için en doğru ipliği seçme şansı sağlamaktadır.
Floş ip ne işe yarar konusunda ipliğin özelliklerine göz atarak kullanılmak istenen alana uygun olup olmadığına bakmak en doğru seçenek olarak öne çıkmaktadır.
Aşağıda, floş ipliğin yaygın bir biçimde kullanılmasını sağlayan bazı öne çıkan floş iplik özelliklerini sıraladık:
1. Parlak Yapı
2. Dayanıklılık
3. Esneklik
4. Yumuşak Doku
5. Çevre Dostu Yapı
İplikler oldukça farklı şekillerde ve çeşitli kullanım alanları düşünülerek üretildiğinden floş iple neler yapılır karar vermek için öncelikle ipliğin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak yarar sağlayacaktır.
Tekstilden sağlık ürünlerine kadar birçok farklı alanda kullanıldığı görülen floş iplik ise başta giyim olmak üzere diş ipi üretiminde, süslemeler ve tişört gibi çeşitli dikiş ve baskı detaylarına sahip ürünlerin yapımında, hobi olarak dikiş nakış yapımında oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.