Eski Giysilerden Yeni Şeyler Yapmak (Erkekler İçin)

Eski Giysilerden Yeni Şeyler Yapmak (Erkekler İçin)

Eski giysilerden yeni şeyler yapılması çevreyi koruyan, geleceğe yatırım yapan ve yaratıcılığı destekleyen oldukça yararlı bir geri dönüşüm yöntemidir. Tüketim çılgınlığının arttığı günümüz dünyasında kullanılan kıyafetleri atmak yerine farklı işlevsel ürünler haline getirerek kullanmak günümüz için önemli olduğu kadar geleceğe de yapılmış ufak yatırımlardır. 

Bu yazımızda giysiler nasıl dönüştürülür sorunu yanıtlarken eski giysileriniz hakkında ufak tüyolar vererek onları nasıl yeniden kullanıma kazandırabileceğiniz hakkında bilgiler vereceğiz. Eski kıyafetlere yeni bir hayat vererek hem sürdürülebilirliğe katkı sağlarken hem de tasarladığınız yeni tasarımlarla benzersiz görünümlere de kavuşabilirsiniz. 

Giysi Geri Dönüşümü

Giysi geri dönüşümü, yıpranan ve atıl duruma gelen kıyafetlerin yeniden değerlendirildiği bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntem ile  eski giysiler yeniden kullanılabilir hale getirilerek ya da kullanıldığı malzemeler ayrılarak farklı ürün üretimlerinde kullanılmaktadır. 

Giysilerin geri dönüşümü çevreyi korumak amaçlı olacağı gibi ekonomik faaliyetler için de önemli bir yere sahiptir. 

Çevresel amaçlar arasında yer alan atık azaltma, tekstil atıklarının çöp sahalarında durmasını engelleyerek çevreye olacak zararı minimuma düşürmeyi amaçlamaktadır. Giysi geri dönüşümü ile yeni kumaş üretimi için kullanılacak su, enerji ve hammaddelerin tüketimi azalarak kumaşların üretiminde kullanılan sentetik fosil yakıtların tüketiminde de azalmaya gidilmektedir. Geri dönüşüm, yeni üretime kıyasla daha az enerji gerektirirken geri dönüşüm sayesinde de yeni üretim ile ortaya çıkan karbon emisyonları azalmaktadır. 

Ekonomik amaçların arasında yer alan eski ürünler ile yeni ürün üretimi, eski kumaşların dolgu malzemeleri veya sanayi ürünleri için hammadde olarak kullanmak giysi geri dönüşümünde sıkça rastlanan bir olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha az hammadde kullanmak üretim maliyetlerini düşürürken kullanılabilir durumdaki giysilerin ikinci el mağazalarında tekrar ekonomiye girmesi ikinci el piyasasını da desteklemektedir. 

Giysilerin Geri Dönüşüm Süreci

Giysilerde geri dönüşüm uygulaması yaşanılan çevre ve gelecek için oldukça önemli bir noktadır. 

Giysiler nasıl geri dönüştürülür, sorunun cevabına geri dönüşüm kullanılmış giysilerin toplanmasıyla başlamaktadır, diye başlamak mümkündür. Toplanılan bu giysilerden kullanılabilir durumdakiler yeniden satış, bağış veya yardım için ayrılırken yıpranmış, zarar görmüş veya kullanılamayan durumdaki giysiler geri dönüşüm için işleme alınmaktadır. 

Toplama aşamasından sonra gelen ikinci adım giysilerin kumaş türlerine göre ayrılması işlemidir. Bu adımda toplanan giysiler doğal, sentetik ve karma olarak ayrılırlar. Bu işlem malzemenin liflerinden ayrılmasını daha kolay hale getirmektedir. 

Kumaş türlerine göre ayrılan giysiler bir diğer adım olarak ayrıştırma adımına geçmektedir. Bu adımda iki tür ayrıştırma yöntemi karşımıza çıkmaktadır: Mekanik ayrıştırma ve kimyasal ayrıştırma. 

Mekanik ayrıştırmada kumaşların parçalanması veya liflerine ayrılması söz konusudur. Bu sayede yeni iplik, dolgu malzemesi, ses veya otomobil yapımı gibi ürünlerde kullanılabilecek malzeme üretimi sağlanmaktadır. Kimyasal olarak ayrıştırma ise özellikle sentetik kumaşlarda yapılırken bu kumaşların kimyasal bileşenlerle ayrıştırılması ve yeni polyester üretimi için kullanılması söz konusudur. 

Geri dönüşümü tamamlanan giysiler tekstil ürünleri, endüstriyel ürünler veya el yapımı ürünler olarak kullanıma hazır hale gelmektedir.

Erkek Giysi Geri Dönüşümü

Erkek kıyafet geri dönüşümü her geri dönüşüm kıyafet gibi eğer iyi durumdaysa öncelikli olarak bağışlanmalı veya ikinci el satışına yollanmalıdır. Eğer kıyafetler kullanılmayacak durumda ise geri dönüşüm için düşünülmelidir. Geri dönüşüm amacıyla yapılabilecek şeyler: 

  1. Kot pantolonlar dolgu malzemesi olarak kullanılabilirken çanta yapımında da kullanılarak geri dönüştürülebilir. 
  2. İçerisinde pamuk barındıran tişörtler ipliğe dönüştürülerek yeniden tekstil üretiminde kullanılabilir. 
  3. Ceketler ve montların iç dolgu malzemesi ayrılarak başka ürünlerde yine dolgu malzemesi olarak kullanılabilir. 
  4. Yıpranmış tişörtler temizlik bezi olarak değerlendirilebilir. 
  5. Gömlekler hele ki büyük beden gömlekler mutfak önlüğü olarak geri dönüştürülebilir.